Weibroekdreef 107 - 9880 Aalter

Tips van de maand

januari Wanneer laat u uw kat best steriliseren of castreren?

Natuurlijk kunt u het hele jaar door uw kat laten opereren.  Maar vanaf het voorjaar komt de cyclus terug op gang.  Dan beginnen katers hun territorium te markeren, gaan wat verder van huis op verkenning, vechten met andere katten,… .  Door dit gedrag vergroot het risico om besmet te worden met kattenaids en kattenleucose.  Wonden die ze tijdens het vechten oplopen worden dikwijls abcessen.
Ook niet gesteriliseerde kattinnen lopen een verhoogd risico om deze ziekten op te lopen.
Denk er dus tijdig aan om uw kattin/kater te steriliseren/castreren.

februari Hoe beschermt u uw huisdier tegen wormen?

Tijdens de jaarlijkse controle kan ik uw huisdier ontwormen.  Maar u mag dit thuis in de loop van het jaar nog enkele keren herhalen, ook al ziet u geen wormpjes!
Afhankelijk van de levensomstandigheden (binnen of buiten), het contact met andere huisdieren (uitloopweides)… varieert het risico op besmetting.  Samen met u zorg ik voor een aangepast ontwormingsschema.

maart Maart is de maand van de tandverzorging. Veel honden hebben tandsteen op de tanden zitten, maar hoe kunt u dit voorkomen?

Tandsteen is een bruin, hard laagje dat op de tanden kan zitten.  De beste manier om tandsteen te voorkomen is het dagelijks poetsen van de tanden.  Met een hondentandpasta en een tandenborstel voor honden kunt u meteen aan de slag.
Naast het poetsen helpt ook een speciale korrelvoeding en het regelmatig geven van een kauwstick.
Eens er tandsteen gevormd is, kan deze enkel via mechanische detartratie verwijderd worden.

april Hoe dikwijls moet u uw huisdier behandelen tegen vlooien en teken?

Het is aan te raden om het hele jaar door uw huisdier te behandelen.  Wacht niet tot uw dier vlooien en/of teken heeft, ga preventief te werk! 
Vlooien zorgen voor jeuk en huidirritaties, sommige honden en katten reageren hier allergisch op.  Vlooien kunnen lintwormen overbrengen op uw huisdier.  Teken kunnen de ziekte van Lyme overbrengen.
Pas op: ook mensen kunnen teken en vlooienbeten krijgen!

mei Een pup of kitten in huis. Wat nu?

Aarzel niet om al eens langs te komen. 
We controleren de chip, we nemen samen het europees paspoort door en bespreken wat er de komende weken moet gebeuren op gebied van voeding, vaccinatie, ontworming en opvoeding.
De pup of kitten zal zijn eerste volledige onderzoek krijgen.  Geregeld zien we vlooien in de vacht.  Soms is er overdreven jeuk aan de oren, dit kan wijzen op oormijt.  De aanwezigheid van een hoest kan veroorzaakt worden door kennelhoest.  Ook diarree kan voorkomen, dikwijls door stress, maar ook door parasitaire, bacteriele of virale infecties.

juni Deze zomer op reis?! Zorg ervoor dat uw hond/kat tijdig de nodige vaccinaties krijgt!

Als uw hond op pension verblijft dan moet hij naast de klassieke vaccinaties (hondenziekte, kattenziekte, hepatitis en rattenziekte), ook gevaccineerd worden tegen de kennelhoest.  De kat moet gevaccineerd zijn tegen de kattenziekte en de niesziekte.
Neemt u de hond of kat mee?  Controleer dan als hij beschermd is tegen hondsdolheid of rabies.  Dit vaccin moet 21 dagen voor vertrek gegeven worden en is in de meeste Europese landen 3 jaar geldig.  Indien u niet precies weet wat te doen, dan loopt u maar eventjes langs op de praktijk.

Juli & Augustus Enkele tips en raadgevingen om samen met uw hond een leuke vakantie te beleven.

Sommige honden hebben last van reisziekte (speekselen, angstig, misselijk, braken).  Reisziekte kan makkelijk voorkomen worden met de juiste medicatie, zo kan ook uw hond genieten van de vakantie! 
Een paar dagen voor vertrek moet u de hond al behandelen tegen vlooien, teken, zandvliegen en hartwormen.  Afhankelijk van de duur van de vakantie neemt u best nog anti-parasitaire middelen mee.

Check list bij vertrek:

  • Europees paspoort
  • Anti-parasitaire middelen
  • Medicatie tegen reisziekte
  • Eigen voeding
  • Water om tijdens de reis te gebruiken
  • Dagelijkse geneesmiddelen indien nodig
  • Tekentangetje
  • Ontsmetting en verband om kleine wondjes te verzorgen

september Hoe houdt u het gewicht van uw huisdier onder controle?

Enkele tips op een rijtje.

  • Beperk het geven van tussendoortjes en beloningen.
  • Meet de exacte hoeveelheid voeding of korrels af die uw hond dagelijks nodig heeft, u kunt deze verdelen over 2 of zelfs 3 maaltijden per dag.
  • Zorg voor voldoende beweging, wandel regelmatig.

Katten met overgewicht zijn gevoeliger aan urinewegaandoeningen, honden krijgen vroegtijdig artrose. 
U mag met uw huisdier steeds op weegcontrole komen.

oktober Drinkt uw hond of kat wel voldoende?

Gemiddeld drinkt een hond of kat 50ml per kilogram lichaamsgewicht en dit over 24 uren.  Dus een hond van 10kg mag ongeveer een halve liter water drinken. 
De wateropname is natuurlijk afhankelijk van veel verschillende factoren: de voeding, temperatuur, activiteit en beweging.
Drinkt uw hond of kat meer, dan komt u beter even langs.  Een overmatige drankopname kan een symptoom zijn van allerlei ziekten, baarmoederontsteking, suikerziekte, nierinsufficiëntie, ziekte van cushing,...

november Besteed wat extra aandacht aan de verzorging van de vacht van uw huisdier.

Voor de zomer en voor de winter zal uw huisdier gaan ruien.  Om de loszittende, doffe haren van tussen de vacht te krijgen is een extra kam- of borstelbeurt nuttig.  Ook uw hond eens (laten) wassen helpt. 
Oudere katten kunnen zich op de rug niet goed meer wassen, op die plaats gaan de haren dikwijls samenklitten, uw hulp is hier welkom.  Tijdens deze ruiperioden likt de kat veel haren op zo zal een anti-haarbalpasta de vorming van haarballen voorkomen.

december Opgepast voor het vuurwerk tijdens de feestdagen!

Sommige honden zijn bang voor vuurwerk.  Een angstige hond zal geeuwen en/of hijgen, hij kan overdreven alert en onrustig zijn.  Hij kan ook proberen weglopen. 
Zorg ervoor dat uw hond, maar ook de kat veilig in huis zitten. 
Bij angstige dieren kunt u enkele dagen op voorhand een voedingssupplement geven of een halsband aandoen om de angst te verminderen.